Gazele: Fapte Și Imagini

{h1}

Gazelele sunt antilope subțiri, grațioase, care trăiesc în africa și asia. Cadrele lor ușoare îi ajută să-i facă agili și mai capabili să scape de prădători.

Gazelele sunt antilope subțiri, grațioase, care trăiesc în Africa și Asia. Seamănă cu cerbi și sunt în aceeași familie ca caprele, bovinele și oile. Gazelele pot fi identificate prin coarnele lor curbate, inelate, cu paltoanele maro-roșiatice și cu zarzele albe. Adesea, sunt pete sau dungi pe hainele lor. Cadrele lor ușoare îi ajută să-i facă agili și mai capabili să scape de prădători.

Există 19 specii de gazele, conform Sistemului de informații taxonomice integrate (ITIS). Speciile mai mici, cum ar fi gazela lui Speke și gazela lui Thomson, se află la doar 20 - 43 centimetri (51 până la 109 centimetri) la umăr. Au o greutate de la 26 la 165 de kilograme (12 la 75 de kilograme). Gazela dama este cea mai mare gazelă. Cântărește între 88 și 165 de kilograme (40 - 75 kg) și are o înălțime de 137 până la 168 cm.

habitat

Majoritatea gazelelor trăiesc în savanele calde, uscate și în deșerturile Africii și Asiei. Pentru a rămâne hidratat în aceste medii înfricoșătoare, gazelele își micșorează inima și ficatul, potrivit unui studiu publicat în revista Physiological and Biochemical Zoology. Respirația poate determina un animal să piardă multă apă. O inimă și un ficat mai mici au nevoie de mai puțin oxigen, astfel încât animalul poate respira mai puțin și poate pierde mai puțină apă.

Gazela Edmi, cunoscută și sub numele de gazela lui Cuvier, este singura gazelă care trăiește în munți. Migrează în timpul iernii spre regiuni mai calde.

obiceiuri

Gazelele se bazează pe viteza lor de a scăpa de prădători. Gazelele pot atinge viteze de până la 60 mph în explozii scurte și pot susține viteze de 30 până la 40 mph. Când aleargă, gazelele folosesc un salt de delimitare, numit „prăpădire” sau „șuvițare”, care implică o răsărită în aer cu toate cele patru picioare.

Aceste animale sunt extrem de sociale. Unele efective de gazelă au 700 de membri, deși unele efective sunt mici și segregate în funcție de sex. Gazelele femelelor Thomson, de exemplu, trăiesc în efective de 10 până la 30 de femele, în plus față de tinerele lor. Masculii trăiesc singuri sau în grupuri mici cu alți bărbați. O turmă de sex masculin se numește turmă de burlaci. Segregarea efectivelor este mai accentuată în perioada de împerechere.

O gazelă pentru copii

O gazelă pentru copii

Descendenți

Sezonul de împerechere este de obicei programat să apară în timpul perioadei ploioase, astfel încât nuanțele nou-născuților vor avea multe de băut.

Gazelele își duc puii cu aproximativ șase luni înainte de a naște. Au unul până la doi tineri la un moment dat. Gazelele pentru bebeluși sunt numite puieți sau viței.

Pentru a-și ține vițelii în siguranță de prădători, o gazelă feminină își va ascunde bebelușii în ierburi înalte. În timp ce tinerii încă alăptează, rămân alături de turma mamei lor. Când sunt gata să se apere pentru ei înșiși, viței masculi sunt mutați la efectivul mascul. Gazelele trăiesc de obicei între 10 și 12 ani.

Cura de slabire

Gazelele sunt ierbivore. Aceasta înseamnă că mănâncă doar vegetație, în mod tipic ierburi, frunze și lăstari de plante. Conform „Wildlife and Plants of the World, Volume 5” (Marshall Cavendish Corp., 2001), unele gazele își pot trăi întreaga viață și nu pot bea niciodată apă.

Clasificare / taxonomie

Taxonomia gazelelor, conform ITIS, este:

  • regat: Animalia
  • încrengătură: Chordata
  • Subîncrengătura: Vertebrate
  • Clasă: Mammalia
  • Ordin: Artiodactila
  • Familie: Bovidae
  • Gen: Gazella
  • specie: 19, inclusiv G. thomsonii (Gazela lui Thomson), G. spekei (Gazela lui Speke), G. dorcas (Gazelă Dorcas) și G. dama (dama gazela).

Există multe specii de gazele vulnerabile și pe cale de dispariție. De exemplu, populația de gazelă a lui Cuvier este estimată la numai 1.750 la 2.950, potrivit Uniunii Internaționale pentru Conservarea Listei Roșii a Naturii. O altă specie pe cale de dispariție este gazela cu coarne zvelte. Se estimează că au mai rămas doar câteva mii.

Stare de conservare

Gazela dama nu este doar cea mai mare gazelă din lume, ci și cea mai rară, potrivit Parcului Zoologic Național Smithsonian. Este în pericol critic și are o populație mai mică de 500 de locuitori.

Principala amenințare cu care se confruntă gazelele este vânătoarea. Gazela Reginei Șebei s-a stins când a fost vânată pentru mâncare în 1951 de soldați, potrivit UICN.

Gazele care alergau prin nisip.

Gazele care alergau prin nisip.

Alte fapte

Numele gazelă provine din arabul „gazal”, termenul pentru poezii de dragoste.

O gazelă își va plesni cozile sau își va bate picioarele pentru a avertiza pe alții despre un prădător pânditor.

Coarnele gazelei Edmi pot crește până la 14 inci (35,5 centimetri) lungime.

Gazelele goitered își iau numele de la umflatura mare de pe gât. Bumpul este mai mare la bărbați. Este un plasture mare de cartilaj care îi ajută să zguduie puternic la potențialii colegi în perioada de împerechere.

Gazelele pot sta pe picioarele din spate pentru a atinge frunzele înalte în ramurile copacilor.

Alte resurse:

  • Gradina zoologica San Diego: Gazele
  • National Geographic: gazela lui Thomson
  • Fundația African Wildlife: Gazela lui Grant
  • BBC Nature: gazela lui Grant
  • Parcul zoologic național Smithsonian: gazela Dama






Descoperiri Științifice

Cercetare


Science News


Edward Osborne Wilson
Edward Osborne Wilson

Cheia De Personalitate A Mamei Dacă Bebelușul Primește Sânul Sau Biberonul
Cheia De Personalitate A Mamei Dacă Bebelușul Primește Sânul Sau Biberonul

Sistemele Robotice Ajută Persoanele Cu Dizabilități
Sistemele Robotice Ajută Persoanele Cu Dizabilități

Luați-L De La „Crocodile Lady”: Conservarea Are Nevoie De Mai Multe Femei (Op-Ed)
Luați-L De La „Crocodile Lady”: Conservarea Are Nevoie De Mai Multe Femei (Op-Ed)

În Imagini: Câmpuri De Flori Uimitoare Din Deșertul Atacama
În Imagini: Câmpuri De Flori Uimitoare Din Deșertul Atacama


RO.WordsSideKick.com
Toate Drepturile Rezervate!
Reproducerea Oricăror Materiale Permise Prostanovkoy Doar Link-Ul Activ La Site-Ul RO.WordsSideKick.com

© 2005–2020 RO.WordsSideKick.com