Pumas, Panthers & Cougars: Fapte Despre Pisicile Mari Din America

{h1}

Puma, pantera, puma și leul de munte sunt nume diferite pentru aceleași specii de pisici mari care pot fi găsite din canada până în vârful sudic al americii de sud.

Puma este marea pisică a Americii. La un moment dat, aceasta a pornit de la Yukon din Canada până la Strâmtoarea Magellan, în vârful Americii de Sud. Deoarece aceste pisici au fost găsite în atâtea locuri, triburile locale sau exploratorii aveau un nume propriu pentru felinele mari, inclusiv puma, leul de munte, pantera din Florida și catamountul.

De fapt, există mai mult de 80 de nume pentru puma, mai multe nume decât orice alt animal, potrivit cărții „Cougar: Leul american”, de Kevin Hansen. Este important de menționat, totuși, că pomanele sunt nu bobițe, linci, jaguari, ghepardi sau leoparde.

De obicei, pompele pot fi identificate printr-o haină bronzată sau ușor galbenă, fața rotundă, coada lungă și urechile erecte. Masculii adulți cresc până la 1,8 până la 2,4 metri lungimea de 6 până la 8 metri, iar femelele în medie de 5 până la 7 metri (1,5 până la 2,1 metri). Masculii cântăresc de obicei 110 la 180 lbs. (50 - 82 kilograme) și femela de 80 - 130 lbs. (36 - 59 kg). Coada unei puma este aproape la fel de lungă decât capul și corpul combinate.

Habitat și obiceiuri

Pumele se pot adapta la o mare varietate de climaturi și habitate. Se găsesc în toată America Centrală și de Sud. În America de Nord, însă, vânătoarea și-a redus raza de acțiune la zonele izolate din Mexic, zonele sălbăticești din vestul SUA, sudul Floridei și sud-vestul Canadei, potrivit Parcului Zoologic Național Smithsonian.

Spre deosebire de alte pisici, pompele nu trăiesc în ambalaje. Trăiesc singuri pe teritorii mari, pe care le marchează folosind urină sau fecale. Puma sunt creaturi solitare dintr-un motiv întemeiat. Au nevoie de cameră de vânătoare pentru a găsi suficientă mâncare pentru a trăi. Doar câteva pompe pot trăi pe o rază de 30 de mile pătrate (78 de kilometri pătrați).

Puma sunt creaturi crepusculare. Ei vânează în timpul amurgului din zorii zilei și al amurgului. Lumina joasă îi ascunde de prada lor. Viziunea lor excelentă de noapte oferă acestor prădători un avantaj distinct în aceste perioade ale zilei.

Cura de slabire

Vânătoarea de puma folosind furt și forță. Pentru a-și ucide prada - de obicei căprioarele, elanul sau alba - puma se strecoară în spatele celuilalt animal și apoi se apleacă pe gâtul pradei cu fălcile sale puternice. Pentru ca omorul să dureze mai mult, își ascunde prada de alte animale și mănâncă bucăți din carcasă timp de câteva zile. O puma ucide de obicei un cerb la fiecare 10 până la 14 zile, potrivit Mountain Lion Foundation.

Pumele pot trage prada de mai multe ori greutatea lor și, dată fiind oportunitatea, vor vâna animale domestice, precum oi, porci, cai și alte animale. De asemenea, vor mânca animale mici, cum ar fi porcine, coiot, iepuri, armadillos, capibare, veverițe și racoane. Unele pumas vânează mai mult decât altele. Conform biologului cougar Mark Elbroch, pompele patagoniene ucid cu aproximativ 50 la sută mai multă pradă decât omologii lor din America de Nord.

Descendenți

După împerechere, femela o va duce pe tânără pentru o perioadă de gestație de 84 până la 106 de zile, potrivit Muzeului de Zoologie al Universității din Michigan. Apoi va da naștere unei paiete de la unu la șase pui. Acești pui sunt de obicei acoperiți cu pete care îi pot ajuta să se amestece cu împrejurimile lor. O femelă va avea o gunoi o dată la doi ani.

Un leu feminin de munte a capturat și s-a prăbușit în vestul Nevada pentru componenta de teren a studiului.

Un leu feminin de munte a capturat și s-a prăbușit în vestul Nevada pentru componenta de teren a studiului.

Clasificare / taxonomie

În conformitate cu sistemul integrat de informații taxonomice (ITIS), taxonomia pomaselor este:

  • regat: Animalia
  • încrengătură: Chordata
  • Clasă: Mammalia
  • Ordin: Carnivora
  • Familie: Felidae
  • Gen: Puma (schimbat în 1993 din felis)
  • specie: concolor
  • subspecieSe recunosc șase subspecii: Puma concolor anthonyi, Puma concolor cabrerae, Puma concolor concolor, Puma concolor costaricensis (Puma din Costa Rica), Puma concolor couguar (Puma estică) și Puma concolor puma.

Stare de conservare

Puma a fost odată cuprinsă între Pacific și Atlantic, dar au fost eliminate din estul Americii de Nord în 200 de ani de la colonizare, potrivit Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii. Pe parcursul secolului XX, un număr mare de pomi au fost uciși în Vestul Mijlociu și în estul Statelor Unite de către fermieri și crescători care nu le plăcea că puma le fura animalele. Drept urmare, pompele aproape că au dispărut în acele zone.

Populația puma nu crește și mai multe sunt ucise acum ca niciodată, din cauza distrugerii habitatului, a vânătoare de trofee, a braconajului, a otrăvirii și a fost lovită de vehicule pe drumuri („uciderea drumului”), potrivit Fundației Mountain Lion.

Pumele sunt listate ca „Preocuparea cea mai mică” pentru dispariție, deoarece sunt atât de răspândite, potrivit UICN. Cu toate acestea, sunt considerate a fi în scădere, iar pantera din Florida este considerată pe cale de dispariție, iar în Brazilia, pumas sunt considerate „Aproape de amenințare”.

Serviciul de pești și animale sălbatice din SUA enumeră pantera din Florida, puma din Costa Rica și puma de est ca fiind pe cale de dispariție.

Puma este o specie protejată în multe zone, vânătoarea fiind interzisă în multe națiuni din America de Sud. În Statele Unite, vânătoarea este legală în multe state occidentale. Totuși, California a interzis vânarea într-un referendum în 1990. Regulamentele de vânătoare sunt în vigoare în Canada, Mexic și Peru.

Alte fapte

Pumele sunt extrem de atletice. Pot alerga până la 80 km / h și pot sări până la 4,6 metri.

Pumele nu urlă. Folosește fluiere, țipete, scârțâituri și pururi pentru a comunica. Pentru a semnala bărbaților că este gata să se împerecheze, o femelă se va freca de copaci pentru a-i lăsa mirosul sau va râșni tare, pentru ca bărbații locali să-i audă chemarea.

Deși pomasele sunt probleme pentru fermieri sau fermieri, acestea au un rol foarte important în mediu. Aceștia țin populațiile de animale mai jos în lanțul alimentar. Fără ei, de exemplu, aceiași fermieri ar putea să-și depășească recoltele de iepuri flămândi.

Alte resurse

  • National Geographic: Leu de munte
  • Zoo național Smithsonian: fapte de pisici mari
  • Fundația Mountain Lion
  • Grădina zoologică din San Diego: Leu de munte






Descoperiri Științifice

Cercetare


Science News


Învățarea Unei Limbi Noi La Orice Vârstă Ajută Creierul
Învățarea Unei Limbi Noi La Orice Vârstă Ajută Creierul

Sfinxul Cu Cap De Berbec Abandonat De Bunicul Regelui Tut Găsit În Egipt
Sfinxul Cu Cap De Berbec Abandonat De Bunicul Regelui Tut Găsit În Egipt

11 Fapte Surprinzătoare De Mulțumire
11 Fapte Surprinzătoare De Mulțumire

Ucigați Petunias Și Cartofi Ucigași Dezvăluiți
Ucigați Petunias Și Cartofi Ucigași Dezvăluiți

Încălzirea Oceanelor Va Topi Ghețarii Mai Repede Decât Era De Așteptat
Încălzirea Oceanelor Va Topi Ghețarii Mai Repede Decât Era De Așteptat


RO.WordsSideKick.com
Toate Drepturile Rezervate!
Reproducerea Oricăror Materiale Permise Prostanovkoy Doar Link-Ul Activ La Site-Ul RO.WordsSideKick.com

© 2005–2020 RO.WordsSideKick.com