Orcas: Fapte Despre Balenele Ucigătoare

{h1}

Orcasele sau balenele ucigașe sunt o specie socială extrem de inteligentă, care trăiește în păstăi și poate vâna în mod cooperant prada.

Orca sunt adesea numite balene ucigașe. Deși în mod obișnuit nu atacă oamenii, acest nume este încă bine ales datorită capacității animalului de a da jos animalelor marine mari, precum leii și balenele. De fapt, orcasele vor prada aproape orice animal pe care îl găsesc în mare, în aer peste apă sau de-a lungul coastei. Pentru a vâna, balenele ucigașe își folosesc dinții masivi, care pot crește până la 4 centimetri (10 centimetri) lungime.

mărimea

Orcasul este cunoscut pentru aripioarele dorsale lungi (aripioarele de pe spatele animalului) și pentru colorarea alb-negru. Chiar în spatele aripioarei dorsale se află un petic de gri numit „șa” - pentru că pare o șa de călărie. Corpul unei orce este cilindric și se decuplează la ambele capete pentru a forma o formă aerodinamică.

Conform National Geographic, orcele sunt considerate cea mai mare specie din familia delfinilor. Ei cântăresc până la 6 tone (5.443 kilograme) și cresc până la 7 până la 9,7 metri. Aceasta este aproape cât un autobuz școlar. Cea mai mare orcă înregistrată a fost de 9,8 m lungime, conform Sea World.

habitat

Balenele ucigașe sunt cele mai răspândite mamifere, altele decât oamenii, potrivit Sea World. Ei trăiesc în oceane și mări înconjurând majoritatea țărilor de coastă. Se adaptează foarte bine oricărui climat. De exemplu, ei pot trăi în apele calde din apropierea ecuatorului sau în apele înghețate din regiunile Polului Nord și Sud. Orcasul este mai probabil să se găsească la latitudini mai mari și în apropiere de țărm. [Galerie: frumoasele balene din Rusia]

Aceste animale nu stau într-o singură zonă și au fost documentate călătorind distanțe lungi. De exemplu, un studiu a descoperit un grup de orci care călătoresc până la apele din Alaska până la cele din apropierea centrului California, potrivit Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (UICN). Aceasta este o distanță de peste 2.000 de kilometri (mai mult de 1.200 mile).

obiceiuri

Orcasul este foarte social și trăiește în grupuri numite păstăi, care au de obicei până la 40 de membri, potrivit National Geographic. Există două tipuri diferite de păstăi: un păstăi rezident este mai puțin agresiv și tinde să prefere peștele. Podurile tranzitorii acționează la fel ca pachetele de lupi și sunt mult mai agresive. Ei vânează mamifere marine lucrând împreună.

Cura de slabire

Orcii sunt prădători de vârf, în vârful lanțului alimentar. Nici alte animale (cu excepția oamenilor) nu vânează orcas. Balenele ucigașe se hrănesc cu păsări de mare, calmar, caracatițe, broaște țestoase, rechini, raze și pești. De asemenea, mănâncă majoritatea mamiferelor marine, cum ar fi foci și dugonguri. Singurele excepții sunt delfinii și manatii de râu, potrivit UICN. Balenele ucigașe au fost, de asemenea, raportate să mănânce mămăligă, potrivit Sea World.

Balena ucigașă și sigiliul Weddell.

Balena ucigașă și sigiliul Weddell.

Orcasul utilizează multe tehnici diferite pentru a prinde prada. Uneori, ei se plajă pentru a prinde sigilii pe uscat, ceea ce înseamnă că sar din apă pe uscat. De asemenea, Orcas va lucra împreună pentru a prinde prada mai mare sau grupuri de pradă, cum ar fi școlile de pești.

Balenele ucigașe lucrează împreună pentru a avea grijă de tineri într-o păstăi. Adesea, femelele tinere vor ajuta mamele să aibă grijă de orcasele tinere

Descendenți

Vițelul orcă se joacă cu o pungă de plastic.

Vițelul orcă se joacă cu o pungă de plastic.

O balenă ucigașă va da naștere la fiecare trei până la 10 ani, la o descendență la un moment dat. Perioada de gestație durează de obicei în jur de 17 luni. Un orca pentru bebeluși se numește vițel și au aproximativ 2,6 m (8,6 picioare) și 265 - 353 lbs. (120 până la 160 kg) la naștere, potrivit Sea World. Vițeii asistenți timp de 5 până la 10 secunde simultan, de mai multe ori pe oră. Acest lucru merge ziua și noaptea până când vițelul s-a maturizat suficient. Este înțărcat la un an. Orcasul poate trăi între 50 și 100 de ani.

Clasificare / taxonomie

Conform Sistemului de Informații Taxonomice Integrate (ITIS), orcasele sunt în aceeași familie ca delfinii și balenele pilot. Taxonomia orcilor este:

  • regat: Animalia
  • Infrakingdom: Deuterostomie
  • încrengătură: Chordata
  • Subîncrengătura: Vertebrate
  • Infraphylum: Gnathostomata
  • superclasei: Tetrapoda
  • Clasă: Mammalia
  • Subclasă: Theria
  • Infraclasa: Eutheria
  • Ordin: Cetacea
  • subordin: Odontoceti
  • Familie: Delphinidae
  • Gen și specie: Orcinus orca

Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) notează că studiile genetice recente au determinat mulți biologi de cetacee să ipoteze că mai multe specii sau subspecii de balene ucigașe există la nivel mondial.

Se recunosc trei forme distincte sau ecotipuri ale balenelor ucigașe: rezidente, tranzitorii (sau Bigg's) și offshore. Ecotipurile diferă în funcție de nevoile dietetice, modelele de comportament, structurile sociale și preferințele habitatului, precum și în ceea ce privește genetica, mărimea și forma, potrivit Oficiului pentru Resurse Protejate al NOAA. Și UICN notează: „Taxonomia acestui gen este în mod evident nevoie de revizuire și este probabil că O. orca vor fi împărțite în mai multe specii diferite sau cel puțin subspecii în următorii câțiva ani. "

Stare de conservare

Conform UICN, populația orcii nu este cunoscută și, prin urmare, organizația nu poate eticheta starea de conservare a animalului, deși unele populații sunt protejate, conform NOAA.

Civilizațiile din întreaga lume ucid orcasele din diverse motive. Unii oameni îi omoară pentru mâncare, în timp ce pescarii văd animalele ca fiind concurență care trebuie ucisă pentru a proteja populația de pești. Contaminanții din ocean și mări, cum ar fi substanțele chimice și petrolul, reprezintă, de asemenea, o amenințare pentru orci.

Folosit pentru luptă strânsă,  <i>wahaika </i> (armă cu mâner scurt) are o formă curbă și, de obicei, o figură umană sculptată în semilună. Acest exemplu fin a fost colectat în 1777 de celebrul explorator englez Căpitan James Cook. Este confecționat din os de balenă și coajă paua.

Folosit pentru luptă strânsă, wahaika (armă cu mâner scurt) are o formă curbă și, de obicei, o figură umană sculptată în semilună. Acest exemplu fin a fost colectat în 1777 de celebrul explorator englez Căpitan James Cook. Este confecționat din os de balenă și coajă paua.

Alte fapte

Orcasul folosește ecolocația pentru a discuta între ei și a vâna. Vor scoate un sunet care călătorește prin apă până când undele sonore lovesc un obiect. Apoi, unda sonoră va sări înapoi la orcă. Folosind această tehnică, ei sunt capabili să detecteze unde se află obiecte și alte orche în zonă. De asemenea, pot afla dimensiunea și forma unui obiect folosind ecolocația.

Când se nasc orcele, aripioarele lor dorsale sunt flexibile, dar se înțepenesc pe măsură ce vițelul îmbătrânește.

Orcasul este alb-negru dintr-un motiv; colorarea lor ajută la camuflarea lor ascunzând conturul lor în apă.

Resurse aditionale

  • National Geographic: balenele ucigătoare
  • Lumea mării: balenele ucigătoare
  • Oficiul pentru Resurse Protejate NOAA: balena ucigașă






Descoperiri Științifice

Cercetare


Science News


Unul Dintre Cei Mai Rari Tigri Din Lume A Fost Ucis Doar De O Capcană De Porc
Unul Dintre Cei Mai Rari Tigri Din Lume A Fost Ucis Doar De O Capcană De Porc

Primele Flori De Primăvară Sosesc La Grand Canyon
Primele Flori De Primăvară Sosesc La Grand Canyon

În Fotografii: Săpăm Istoria Niagara
În Fotografii: Săpăm Istoria Niagara

Graffiti Pompeii Pot Rescrie Linia De Timp A Erupției Vesuviu
Graffiti Pompeii Pot Rescrie Linia De Timp A Erupției Vesuviu

Cum Funcționează Un Ceas Atomic?
Cum Funcționează Un Ceas Atomic?


RO.WordsSideKick.com
Toate Drepturile Rezervate!
Reproducerea Oricăror Materiale Permise Prostanovkoy Doar Link-Ul Activ La Site-Ul RO.WordsSideKick.com

© 2005–2020 RO.WordsSideKick.com