Fapte Gorilă

{h1}

Gorilele, cea mai mare dintre maimuțele maimuțe, sunt puse în pericol în habitatele lor africane native, în mare parte prin activitatea umană.

Gorilele sunt maimuțe mari care sunt native din Africa. De obicei, sunt împărțite în două grupuri. Gorila de munte trăiește în regiunile muntoase din Africa centrală, în timp ce gorila de pe câmpiile joase trăiește în pădurile plate și dense din Africa centrală și vestică. Deși cele două tipuri sunt foarte similare, acestea au câteva diferențe. De exemplu, gorilele de munte tind să aibă părul mai lung, în timp ce gorilele joase au părul scurt și moale, conform Smithsonian.

O altă diferență este dimensiunea. Gorilele joase au o înălțime de 1,2 până la 1,8 metri și cântăresc între 150 și 400 de kilograme. (68 la 181 kilograme). Gorilele de munte au aproximativ aceeași înălțime, deși tind să cântărească un pic mai mult. Au o înălțime de 4 până la 6 metri și cântăresc între 300 și 485 lbs. (135 - 220 kg). Conform Federației Mondiale a Vietii Salbatice (WWF), gorilele sunt cele mai mari primate din lume.

habitat

Gorilele de munte trăiesc în Rwanda, Uganda și Republica Democrată Congo, pe munți vulcanici verzi. Gorilele joase trăiesc în pădurile Africii Centrale și de Vest din Guineea Ecuatorială, Angola, Camerun, Republica Centrafricană, Congo, Gabon și Republica Democrată Congo. Un grup de gorile poate avea un teritoriu de până la 16 mile pătrate (41 de kilometri pătrați), potrivit National Geographic.

Cercetătorii care lucrează în pădurea tropicală din Republica Centrafricană au urmat o gorilă masculină de argint, numită Makumba (prezentată aici) timp de 12 luni. Aceștia au descoperit că el își poate activa și dezactiva mirosul înțepător în funcție de contextul social.

Cercetătorii care lucrează în pădurea tropicală din Republica Centrafricană au urmat o gorilă masculină de argint, numită Makumba (prezentată aici) timp de 12 luni. Aceștia au descoperit că el își poate activa și dezactiva mirosul înțepător în funcție de contextul social.

Ce mănâncă gorilele?

Gorilele sunt în general ierbivore. De obicei, mănâncă vegetație, cum ar fi țelina sălbatică, lăstarii, rădăcinile, fructele, scoarța copacului și pulpa de copac, dar li se știe că mănâncă animale mici și insecte. Un bărbat poate mânca până la 40 de kilograme. (18 kg) de vegetație în fiecare zi.

Dieta exactă a gorilelor depinde de locul în care trăiesc. Conform Sea World, aproximativ 67 la sută din dieta unei gorile de pe terenurile joase sunt fructe; 17 la sută provin din frunze, semințe și tulpini; iar 3 la sută provin din termite și omizi. Gorila de munte mănâncă o dietă care este de aproximativ 86 la sută frunze, lăstari și tulpini; 7 la sută rădăcini; 3 la sută flori; 2 la sută fructe; și 2 la sută melci, furnici și mormăi.

obiceiuri

Gorilele trăiesc în grupuri. Grupuri de gorile sunt numite trupe sau trupe. O trupă de gorile poate avea până la 50 de membri, deși uneori o trupă constă din doi membri. Trupele sunt conduse de un bărbat dominant, numit argintiu, care poate fi identificat adesea printr-o fâșie gri de păr de pe spate.

Fiecare moment al zilei are scopul său pentru o trupă de gorile. Diminețile și serile sunt desemnate ca timp de hrănire. La mijlocul zilei, gorilele fac un pui de somn, se joacă cu alte gorile sau se îmbracă unul pe altul. Noaptea, gorilele se stabilesc în paturi, făcute din frunze și crenguțe, pentru a dormi.

Gorilele de munte cântăresc doar patru kilograme atunci când se nasc.

Gorilele de munte cântăresc doar patru kilograme atunci când se nasc.

Descendenți

La fel ca oamenii, gorilele de sex feminin sunt însărcinate timp de nouă luni și de obicei dau naștere doar unui copil la un moment dat. Gorilele nou-născuți cântăresc aproximativ 4 kg. (1,8 kg). Din perioada în care au aproximativ 4 luni până la 2 sau 3 ani, tinerii gorile merg pe spatele mamelor lor ca formă de transport.

În jur de 7-10 ani, tânăra gorilă va deveni suficient de matură pentru a avea propria descendență. În acest moment, gorila va părăsi grupul mamei sale pentru a găsi un partener. Gorilele pot trăi în jur de 35 de ani în sălbăticie și mai mult de 50 de ani în grădini zoologice, potrivit WWF.

Clasificare / taxonomie

Taxonomia gorilelor, conform Sistemului de informații taxonomice integrate (ITIS), este:

regat: Animalia
Subregnul: Bilateria
Infrakingdom: Deuterostomie
încrengătură: Chordata
Subîncrengătura: Vertebrate
Infraphylum: Gnathostomata
superclasei: Tetrapoda
Clasă: Mammalia
Subclasă: Theria
Infraclasa: Eutheria
Ordin: Primate
subordin: Haplorrhini
Infraorder: Simiiforme
superfamiliei: Hominoidea
Familie: Hominidae
subfamilia: Homininae
Gen și specie: Gorila gorila, Gorilla beringei
subspecie:

  • Gorila gorila gorila (Gorila de pe câmpia de vest)
  • Gorila diehli gorila (Gorila Cross River)
  • Gorilla beringei graueri (Gorila estică de jos)
  • Gorilla beringei beringei (Gorila de munte)

[Galerie: Maimuțe mari: toate cele 4 subspecii de gorilă]

Gorilele de munte.

Gorilele de munte.

Stare de conservare

Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (UICN) prezintă lista Gorilla beringei specii (gorile de munte și gorile de est joase), pe măsură ce sunt pe cale de dispariție pe lista sa roșie a speciilor amenințate. Acestea sunt vânate, iar habitatul lor a fost distrus de minerit și agricultură. UICN estimează că au rămas aproximativ 680 de gorile montane în două populații izolate. În timp ce datele lipsesc pentru a determina populația gorilelor estice de pe câmpia joasă, UICN spune că se crede că populația totală a scăzut dramatic.

Potrivit IUCN, Gorila gorila speciile (gorilele din zona de joacă de vest și gorilele Cross River) sunt în pericol critic, cu o reducere a populației cu peste 80 la sută în trei generații (o generație este de aproximativ 22 de ani). Nu se știe exact câte dintre aceste gorile au rămas. WWF estimează că mai există aproximativ 100.000 de gorile de câmpie joasă.

Alte fapte

Brațele gorilelor sunt mai lungi decât picioarele. Acest lucru le permite să meargă pe toate cele patru membre rămânând oarecum vertical.

Aceste primate sunt foarte inteligente. Ei pot folosi instrumente simple și pot învăța limbajul semnelor.

Paturile de gorilă se numesc cuiburi. Gorilele tinere își fac adesea cuiburile în copaci, iar gorilele mai în vârstă își fac cuiburile pe pământ.

De obicei, gorilele nu trebuie să bea apă din lacuri sau pâraie. Obțin toată umiditatea de care au nevoie din mâncarea lor și din roua de dimineață.

Resurse aditionale

  • Organizația Gorilă
  • Smithsonian National Zoological Park: Gorilla Facts
  • Sea World: Cartea cu informații despre animale de la Gorilla
  • Federația Mondială a Sălbăticiei: Fapte Gorilă






Descoperiri Științifice

Cercetare


Science News


Amigdalele Uriașe Ale Omului Înregistrează Record Mondial
Amigdalele Uriașe Ale Omului Înregistrează Record Mondial

Amoxicilina Nu Ajută La Unele Infecții Respiratorii
Amoxicilina Nu Ajută La Unele Infecții Respiratorii

Găsirea Pieței De Purici: Mașina Enigma Din Al Doilea Război Mondial Se Vinde Pentru 51.000 Usd
Găsirea Pieței De Purici: Mașina Enigma Din Al Doilea Război Mondial Se Vinde Pentru 51.000 Usd

Rechini Trebuie Să Păstreze Înotul Pentru A Rămâne Viu?
Rechini Trebuie Să Păstreze Înotul Pentru A Rămâne Viu?

Credincioșii De Pe Planeta Misterioasă Nibiru Așteaptă Sfârșitul Pământului
Credincioșii De Pe Planeta Misterioasă Nibiru Așteaptă Sfârșitul Pământului


RO.WordsSideKick.com
Toate Drepturile Rezervate!
Reproducerea Oricăror Materiale Permise Prostanovkoy Doar Link-Ul Activ La Site-Ul RO.WordsSideKick.com

© 2005–2020 RO.WordsSideKick.com