Fapte Panda Uriașe

{h1}

Panda gigant sunt cunoscute pentru blana lor albă și neagră pufoasă, dar există multe alte lucruri interesante despre ele pe care poate nu le știți!

Panda gigant sunt urși originari din China, unde sunt considerați o comoară națională. Chiar și cu acest statut exaltat, panda gigant sunt puse în pericol: doar aproximativ 1.600 trăiesc în sălbăticie, potrivit Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (UICN). Aproximativ 100 trăiesc în grădini zoologice din întreaga lume.

Mărime și descriere

De asemenea, numiți panda mari, urși colorate, urși de bambus și urși albi, panda gigant se disting de la alți panda, prin dimensiunile lor mari și prin colorarea alb-negru. Colorantul îndrăzneț poate asigura camuflaj, conform zoologiei naționale Smithsonian.

Panda gigant trăiește la numele lor. Au o înălțime de 1,2 la 1,5 metri și au o greutate de până la 300 de kilograme. (136 de kilograme), potrivit National Geographic, cam la fel ca un urs negru american. Prin comparație, rudele lor îndepărtate, panda roșie, au doar 20 până la 26 inci (50 până la 65 cm) și au o greutate de 12 până la 20 lbs. (5,4 - 9 kg).

habitat

În sălbăticie, panda gigantă se găsește doar în regiunile îndepărtate, muntoase, din centrul Chinei, în provinciile Sichuan, Shaanxi și Gansu, potrivit Zoo Naționale. În această zonă, există păduri reci și umede de bambus, care sunt perfecte pentru nevoile gigantului panda. Panda gigant își face densitatea din buștenii scobiți sau din cioturi de conifere care se găsesc în pădure.

Mănâncă repede - pot veni caii!

Mănâncă repede - pot veni caii!

Cura de slabire

Apetitul unui panda uriaș pentru bambus este insaciabil. Mâncă bambus 12 ore pe zi. Asta însumează 28 kg. (12,5 kg) de bambus în fiecare zi, conform National Geographic. Însă un motiv pentru care mănâncă atât de mult este că bambusul are un conținut scăzut de nutrienți, potrivit Zoo din San Diego. De asemenea, panda gigant mănâncă rozătoare, pește, insecte și păsări. Mâncarea atât a vegetației, cât și a cărnii face ca acești panda să fie omnivori.

Stomacul uriașului panda este ideal pentru digerarea bambusului. Pereții stomacului sunt extra-musculari pentru a digera lemnul de bambus. Stomacul este, de asemenea, acoperit în interior cu mucus care împiedică punerea acestuia în picioare.

obiceiuri

Panda gigant sunt singurii. Le place să fie în preajma altor panda atât de mult încât au un simț al mirosului crescut, care îi permite să știe când un alt panda este în apropiere, astfel încât să poată fi evitat, potrivit National Geographic. Dacă un alt panda uriaș se apropie, cei doi vor ajunge să se bată și să se mângâie unul pe celălalt. Uneori chiar se vor mușca reciproc.

În medie, teritoriul unui panda uriaș este de aproximativ 5 kilometri pătrați. Pentru a-și marca teritoriul, panda gigant secretă un marker de miros ceroase pe care îl freacă pe teritoriul lor. Alți panda gigant pot spune sexul, vârsta, starea de reproducere, starea socială și multe altele din markerul parfumului, potrivit Zoo din San Diego.

Singurul moment în care acești panda se caută reciproc este în perioada de împerechere. Bărbații își vor folosi capacitatea mirositoare de a găsi o femelă atunci când sunt gata să se împerecheze.

Fratii gemeni panda cub se potrivesc la Zoo Atlanta, iar acum au nume: Mei Lun (poate face loon) și Mei Huan (poate hwaan).

Fratii gemeni panda cub se potrivesc la Zoo Atlanta, iar acum au nume: Mei Lun (poate face loon) și Mei Huan (poate hwaan).

Descendenți

Panda gigant se împerechează primăvara. După împerechere, femela va fi însărcinată timp de 100 până la 180 de zile. Apoi, ea va naște unul sau doi pui. Puii cântăresc doar 3 - 5 uncii (85 - 142 grame) atunci când se nasc, potrivit zoologiei din San Diego și sunt complet orbi la naștere.

La 18 luni, puiul este înțărcat și trimis să trăiască singur. Până când femelele au patru până la cinci ani, iar masculii sunt între șase și șapte ani, puii sunt pe deplin maturi. [Galerie: Pics pentru copii Panda]

Clasificare / taxonomie

Panda gigant sunt într-adevăr urși. Timp de mai mulți ani, oamenii de știință se întrebaseră dacă pandurile erau un tip de urs, un racon sau altceva. Cu toate acestea, studiile ADN-ului panda au confirmat relația panda cu urșii, potrivit Zoo din San Diego.

Taxonomia pandasilor giganti, conform Sistemului Integrat de Informații Taxonomice (ITIS), este:

  • regat: Animalia
  • Subregnul: Bilateria
  • Infrakingdom: Deuterostomie
  • încrengătură: Chordata
  • Subîncrengătura: Vertebrate
  • Infraphylum: Gnathostomata
  • superclasei: Tetrapoda
  • Clasă: Mammalia
  • Subclasă: Theria
  • Infraclasa: Eutheria
  • Ordin: Carnivora
  • subordin: Caniformie
  • Familie: Ursidae
  • Gen și specie: Ailuropoda melanoleuca

Stare de conservare

Lista roșie a speciilor amenințate cu IUCN clasifică panda gigant drept pe cale de dispariție. Aceasta este o îmbunătățire. În anii '80, panda gigant a fost listată ca fiind rară de către UICN. Începând cu 2008, când a fost făcută cea mai recentă evaluare, nu există „puține îndoieli” că există mai puțin de 2.500 de panda giganti maturi în sălbăticie. Un sondaj realizat în 2002 a indicat o populație totală de aproximativ 1.600 de persoane. National Geographic estimează că 100 de panda gigant trăiesc în grădini zoologice.

Totuși, se fac pași pentru salvarea lor. În China există 50 de rezerve de panda care protejează aproximativ 45 la sută din habitatul uriașului panda, potrivit Fondului Mondial pentru Faună Sălbatică.

Alte fapte

Panda uriașă are un os special care se extinde de la încheieturile mâinii, numit „pseudo-deget mare”, conform grădinii zoologice din San Diego. Ei folosesc pseudo-degetul mare pentru a ține și manipula bambusul.

Panda gigant va urca 1396 m (3.962 m) pe munții zonei lor de origine pentru a se hrăni pe versanți mai înalți în vară, potrivit National Geographic.

Panda masculilor, la fel ca multe alte mamifere (dar nu și oamenii) au baculum, o tijă osoasă în țesutul moale al penisului. În majoritatea urșilor, acesta este drept și îndreptat înainte. Cu toate acestea, în panda gigant, este în formă de S și direcționat înapoi, conform Animal Diversity Web.

Resurse aditionale

  • Gradina zoologica din San Diego: Ganda Panda
  • Fondul de viata salbatica al lumii
  • Parc Zoologic Național Smithsonian: Fapte Panda uriașe





RO.WordsSideKick.com
Toate Drepturile Rezervate!
Reproducerea Oricăror Materiale Permise Prostanovkoy Doar Link-Ul Activ La Site-Ul RO.WordsSideKick.com

© 2005–2020 RO.WordsSideKick.com