Fapte Despre Capre

{h1}

Caprele sunt printre primele animale domesticite. Caprele de munte trăiesc în zone abrupte și stâncoase.

Caprele sunt mamifere corporale cu coarne și copite împletite. Există două tipuri de capre: capre domestice (Capra hircus), care sunt crescute și crescute ca animale de fermă; și capre de munte (Oreamnos americanus), care trăiesc în zone abrupte și stâncoase din nord-vestul american.

Caprele sunt membre ale familiei Bovidae, care include, de asemenea, antilope, bovine și oi, conform Sistemului de informații taxonomice integrate (ITIS). Alți membri ai Capragenul include ibex, markhors și turs, care sunt uneori numite capre sălbatice. Caprele de munte sunt singurele specii vii din gen Oreamnos.

mărimea

Caprele de munte pot cântări de la 125 la 180 lbs. (57 - 82 kilograme) și crește de la 49 la 70 inci (124 la 178 centimetri) lungime. Coarnele lor negre cresc până la 20 până la 30 cm lungime. Ei nu vărsă coarnele, astfel încât vârsta unei capre poate fi determinată prin numărarea inelelor anuale de creștere. Atât masculii, cât și caprele de munte au coarne, potrivit Animal Diversity Web (ADW) de la Universitatea Michigan.

În conformitate cu Instituția Smithsonian, există aproximativ 200 de rase de caprine domestice, deci mărimile variază foarte mult. Una dintre cele mai mici rase, capra pitică nigeriană, cântărește aproximativ 20 kg. (9 kg). Caprele pigmei cântăresc între 53 și 86 de kilograme. (24 până la 39 kg). Capra anglo-nubiană cântărește până la 250 de kilograme. (113 kg).

habitat

Caprele de munte se găsesc în Munții Stâncoși, de obicei în Alaska, vestul Montanei, centrul Idaho, Dakota de Sud, Colorado și Washington. Răspândirea largă a copitelor lor îmbrăcate le permite să urce ușor pe părțile abrupte ale munților. De obicei, trăiesc în altitudini de 3.281 până la 16.404 metri (1.000 până la 5.000 de metri) deasupra nivelului mării.

Caprele domestice sunt crescute peste tot în lume în aproape toate tipurile de biomi terestre. Principalele cerințe de habitat pentru o capră domestică sunt iarba de mâncat și un adăpost curat, ventilat, potrivit ADW.

obiceiuri

Caprele sunt creaturi foarte sociale și trăiesc în grupuri numite efective, care pot conține până la 20 de capre în sălbăticie, potrivit National Geographic. Caprele de munte sunt cele mai sociale în timpul iernii și tind să meargă solo vara. În efective, există o femelă dominantă pe tot parcursul anului, până la sezonul de împerechere. În acest moment un mascul domină efectivul. De multe ori, bărbații trăiesc doar cu alți câțiva bărbați sau de unul singur, pe tot parcursul anului.

În mod obișnuit, caprele își petrec zilele pășunând pe iarbă în raza lor de acasă, care este o suprafață de aproximativ 14 mile pătrate (23 kilometri pătrați), potrivit ADW. Caprele de munte vor săpa depresiuni de la 1 la 1 inci (25 la 50 mm) în pământ pentru a dormi, a se odihni și a face baie de praf.

Cura de slabire

Caprele sunt ierbivore, ceea ce înseamnă că mănâncă doar vegetație. Mâncarea lor preferată este iarba, deși caprele de munte mănâncă și mușchi și plante. Multe capre domestice vor mânca, de asemenea, gunoi, plante de casă sau orice alte obiecte pe care le găsesc întinse.

Caprele prind mâncarea cu buzele și o aduc în gură, potrivit Smithsonian. Maxilarul superior este mai lat decât maxilarul inferior, deci nu pot folosi decât o parte a gurii pentru a macina mâncarea. Aceasta provoacă mișcarea rotativă care se vede când o capră (sau o vacă) mestecă.

Caprele sunt rumegătoare și, ca și vitele, au patru compartimente la stomac. Rumenul poate ține 4 - 6 litri (15 - 23 litri); reticulul poate ține până la 0,26 la 0,5 litri (0,98 până la 1,9 litri); omasumul poate ține până la 0,26 litri (0,98 litri), iar abomasul poate reține până la 1 galon (3,8 litri). Durează 11-15 ore pentru ca alimentele să treacă prin sistemul digestiv al unei capre.

O capră de bebeluș își mormăie mama.

O capră de bebeluș își mormăie mama.

Descendenți

O capră masculă se numește buck sau billy, cu excepția cazului în care este castrată, iar apoi se numește wether. Caprele de sex feminin, de asemenea, numite nani sau naște, dau naștere la una sau două descendențe primăvara, după o perioadă de gestație de 150 până la 180 de zile. Caprele de bebeluși se numesc copii.

În câteva minute de la naștere, copiii se ridică și se plimbă. La trei-patru luni copiii sunt înțărcați, iar la 30 de luni sunt pregătiți să aibă copii proprii. Caprele sălbatice au, de obicei, o durată de viață între 9 și 12 ani.

Clasificare / taxonomie

Iată taxonomia caprelor, conform ITIS:

regat: Animalia
Subregnul: Bilateria
Infrakingdom: Deuterostomie
încrengătură: Chordata
Subîncrengătura: Vertebrate
Infraphylum: Gnathostomata
superclasei: Tetrapoda
Clasă: Mammalia
Subclasă: Theria
Infraclasa: Eutheria
Ordin: Artiodactila
Familie: Bovidae
subfamilia: Caprinae
Genera & specii:

  • Oreamnos americanus (capre de munte)
  • Capra hircus (capre domestice)

subspecie:

  • Capra hircus aegagrus (bezoare sau capră sălbatică), care se găsește în Asia de Vest
  • Capra hircus chialtanensis (Capra Chiltan), găsită în Pakistanul de vest-centru
  • Capra hircus cretica (Capra cretană, kri-kri, agrimi sau ibex crețean), găsită în estul Mediteranei
  • Capra hircus hircus
  • Capra hircus jourensis
  • Capra hircus picta

Stare de conservare

Conform Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (UICN), majoritatea caprelor sălbatice sunt considerate vulnerabile, amenințate sau pe cale de dispariție. De exemplu, Capra hircus aegagrus este considerat vulnerabil din cauza scăderii populației de aproximativ 30% în ultimele trei generații.

Un văr al caprei, Capra caucazicăsau turul caucazian vestic, o antilopă de capră pentru locuințe montane găsită doar în munții Caucaz, este considerată pe cale de dispariție de către UICN din cauza scăderii populației de peste 50 la sută în ultimele trei generații.

Capre vs. oi

Caprele și oile sunt specii diferite și există mai multe diferențe fizice și de comportament. Potrivit lui Susan Schoenian, specialistă în ovine și caprine la Universitatea Maryland, pe site-ul Sheep101:

  • Caprele au 60 de cromozomi; oile au 54. (Oamenii au 46 de cromozomi.)
  • Coada unei capre indică de obicei în sus (cu excepția cazului în care este speriată sau bolnavă); o coadă de oaie atârnă în jos și este adesea scurtată (ancorată).
  • Caprele sunt independente și curioase în mod natural; oile preferă să turmeze împreună și sunt mai îndepărtate.
  • Paltoanele caprelor nu necesită forfecare sau pieptănare (dar caprele Angora sunt forfecate pentru a oferi o fibră numită mohair). Paltonul de lână de oaie va continua să crească decât dacă este forfecat. [Înrudit: Oile depășite obțin o tunsoare care înregistrează rupturi]
  • Majoritatea caprelor au coarne; multe rase de oi sunt fără coarne (sondate). Coarnele de capră sunt înguste și drepte; coarnele de oaie se încolăcesc în bucle de pe capul lor.

Alte fapte

  • Caprele de munte pot sări 3 metri (3,5 metri) într-o singură legătură, potrivit National Geographic.
  • Caprele de munte au paltoane albe strălucitoare care îi ajută să se îmbine în zonele înzăpezite ale gamei lor de acasă. Caprele domestice au paltoane care sunt galbene, ciocolată sau negre.
  • Caprele au fost una dintre primele animale domesticite și au fost domesticite pentru prima dată în urmă cu aproximativ 9.000 de ani, conform Smithsonian.
  • În lumină strălucitoare, elevul din ochiul unei capre este dreptunghiular și nu rotund.
  • Carnea de capră - numită chevon sau cabrito - se mănâncă peste tot în lume.
  • Mai multe persoane consumă lapte de capră decât laptele de la orice alt animal.

Resurse aditionale

  • Grădina zoologică din San Diego: Capre domestice
  • The Guardian: Biologie sintetică și creșterea „caprelor păianjen”
  • Universitatea de Stat din Oklahoma: Rase de capră





RO.WordsSideKick.com
Toate Drepturile Rezervate!
Reproducerea Oricăror Materiale Permise Prostanovkoy Doar Link-Ul Activ La Site-Ul RO.WordsSideKick.com

© 2005–2020 RO.WordsSideKick.com